zondag 10 maart 2013

Het dozenavontuur

 

 





Deze week zaten we volop in dozenland. Er was een mysterie. In de klas stond er een dozenrij. Een rij met 5 verschillende dozen. Elke dag mocht een kleuter 1 doos open maken. Daarin zat er iets. Iets dat de kern van de dag zou zijn.

 






Op maandag was alles echt nog nieuw. De kleuters werden overstelpt met dozen, dozen en nog eens dozen.  De eerste doos van de week mocht open worden gemaakt. Wat zat er in? Allemaal kleine doosjes!! Niemand wist wat onze eerste doos daarmee bedoelde. De kleuters moesten een hele dag goed opletten waarom er in die doos kleine doosjes zaten.




 


 


Na de speeltijd werd het duidelijk. De kleuters gingen zelf dozen maken! Ze stempelden met dozen op een blad papier dat vol met lijnen stond. Daarna knipte de juf alles langs de lijnen uit, nam enkele plooitjes en hocus pocus.. Een eigen doos! De kleuters brachten ook een eigen doos mee. Die mocht helemaal versierd worden met lijm en papier. Er waren verschillende materialen om te kleven. De kleuters creëerden hun eigen piepdoos. De kleuters hoorden ook een verhaal. Het verhaal van “ Pieter en de toverdoos”. Pieter vindt een doos en daar beleeft hij allerlei avonturen mee.
 


 
Dinsdag, een nieuwe dag om een nieuwe doos te openen.
De kleuters waren al reuze benieuwd wat er nu in het doosje ging zitten. Er zat…. Zand in!!! De  kleuters begrepen er niks van. In de klas was nergens zand te zien. Terug afwachten dus. Maar eerst was het tijd om een lied te leren.  Een lied over een doosje dat in ons handje ligt.
Na de middag was het zover. Het geheim van het zand..
Natuurlijk!!! Het was zo mooi weer dat het ideaal was om in de zandbak te spelen. Natuurlijk niet alleen met schepjes en emmers maar ook met… dozen.



 








 
Ondertussen zijn we al woensdag. Een halve dag school maar toch waren de kleuters al terug benieuwd naar de inhoud van de derde doos. Wat zat er in? Knikkers!!! Wat heeft knikkers nu met dozen te zien. Gelukkig vertelde vandaag de juf het geheim heel snel. De knikkers mochten vandaag rollebollen in verf.  Ieder kreeg een doosje met een knikker erin en kon zo een eigen kunstwerk maken. Het was heel speciaal om te schilderen, zonder je handen vuil te maken.



 
  Natuurlijk knikkerden ze niet alleen met verf.  Ze werkten ook met de tablet in de klas. Eerst een filmpje en dan een spelletje. Iedereen vond het super leuk!
 
 
 
 
Na een halve dag vrij spel zijn we al donderdag. Een nieuwe dag, een nieuwe doos. Maar vandaag was het niet zo maar een doos. Die doos was super  klein. De kleuters waren er zeker van dat er niks kon inzitten. Maar toch.. Er zat een papiertje in en op dat papiertje stond een konijn! De kleuters  keken de klas rond en zochten een konijn. Maar helaas vonden ze geen.

De juf hing de prent omhoog in de klas. Wie weet vond iemand wel hetzelfde konijn… En ja hoor, het konijn werd gevonden. Het was een boek! Een boek van een konijn en het heet “ dit is geen doos”. Dat konijn vertelt dat zijn doos geen doos is, maar een auto, een raket en nog veel meer.




 
 Konijn vertelt aan de kinderen dat een doos dus niet zo maar een doos is. De kleuters speelden een domino spel met meneer konijn. Vandaag deden we ook iets speciaal. We leerden echt voelen met onze handen. de kleuters moesten hun handen in 2 gaatjes steken.

 Daar voelden ze dan iets in. Iedereen kon zien wat er in de doos lag, behalve het kindje dat voelde. Iedereen vond het spannend om te voelen, maar het ging heel goed en het was heel leuk.


 
 In de namiddag was het tijd om te fietsen want donderdag = fietsdag! De kleuters  fietsen rond dozen en soms ook wel eens tegen de doos, maar dat was niet erg.
 
Vrijdag. De laatste doos mag eindelijk open gemaakt worden. Het is geen gewone doos. Het is een schatkist! Niemand weet wat er in zit. Eerst moesten de kleuters goed turnen. Ze moesten kruipen in dozen, springen, klimmen enz.. Een hele karwei vooraleer de kist kon opengemaakt worden. Het geheim werd onthuld. Er zat een muziek doos in. Als je aan het hendeltje draaide, dan kwam er vrolijke muziek uit. Maar wat had dat nu te maken in onze dozenweek?

 




 
Na de speeltijd werd alles duidelijk. De kleuters mochten zelf een schuddoos maken. Helemaal hoe ze zelf willen. Met verf, lijm papier, potloden, wasco. Helemaal hun eigen muziek schuddoosje. Gelukkig konden we  al schuddend de dozen week afsluiten.


 
 














 
Het was een heel leerrijke, leuke week waarbij we heel veel nieuwe dingen leerden.
 
Veel dozengroeten
groetjes juf Stephanie


 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten