Deze week deed ik stage in de peuterklas. Het thema was 'kriebelhanden'. Na een brainstorm over handen, wisten we wat ik wou uitwerken. VOELEN! Maar hoe leid je dat nu in bij peuters. Het was een heuse opdracht waar we al snel onze weg in gevonden hadden.
Eest wilde ik specifiek rond handen werken. Het eerste deelthema was dus ' we bekijken onze handjes'.
Binnen
dit deelthema verkenden de peuters hun eigen handen. Iedereen heeft vijf
vingers aan elk hand en aan elke vinger zit een nagel.
We leerden de peuters ook dat iedere vinger een naam heeft , dat was niet zo makkelijk
maar met een liedje lukte het wel !
Waar is duimpje? waar is duimpje?
Hier ben ik, hier ben ik
Geef me nog een zoentje
Geef me nog een zoentje
SMAK SMAK SMAK
Waar is pinkje? Waar is pinkje?
Hier ben ik, hier ben ik
Geef me nog een zoentje
Geef me nog een zoentje
SMAK SMAK SMAK
Bij dit liedje is het de bedoeling dat de peuters de handen verstopt achter de rug. Bij het zingen ' hier ben ik' steekt het kind 1 duim vooruit. Daarna komt de volgende duim erbij. Als er ' SMAK SMAK SMAK' wordt gezegd, geven de duimen elkaar een zoentje.
Dit kan gevarieerd worden met de verschillende vingers. Doordat het bij ons een peuterklas was, hielden we het bij de pink en de duim. Dit was al moeilijk genoeg. Een duim omhoog steken lukt goed maar een pink, dat was een gehele opdracht om die, zonder alle andere vingers omhoog te steken.
We deden ook van alles met onze handen. De peuters maakten zoutdeeg. ZE moesten zelf alle ingrediƫnten kneden. Elk deeltje had wel een ander gevoel. De bloem voelde zacht en het zout voelde wat hard. Als daar water werd bij gedaan, voelde het weer helemaal anders.
Nadat de peuters zoutdeeg gekneed hebben, mochten de peuters hun handafdruk in het brooddeeg stempelen.
Dit werd dan in de oven gestoken om de volgende dag ons bedrukt hand te schilderen met de vingers, weliswaar!
Het volgende deelthema was " vieze vuile handjes". Daarin vertelde ik het verhaal ' Ik wil lekker vies' geschreven door Tony Ross
Dit verhaal gaat over een prinses die haar handen veel moet wassen. Ze weet alleen niet waarom ze haar handen zo veel moet wassen. Als ze niest, moet ze haar handen wassen. Als ze gaat plassen, moet ze terug haar handen wassen. Als ze moet eten, moet ze terug haar handen wassen. Maar nog steeds weet de prinses niet waarom ze dit moet doen.
Dit verhaal geeft een mooi en duidelijk beeld weer, wanneer de kinderen hun handen moeten wassen. en waarom. Het is een boek met zachte prenten, die heel duidelijk zijn voor het jonge kind.
De peuters wisten waarom handen wassen belangrijk is, gingen we aan de slag. Handen wassen moet je immers oefenen! Daarom ging de zandtafel weg, en toverden we die om tot een echte wastafel. De kinderen konden kiezen tussen verschillende soorten zeep, welke handdoeken ze namen, enz..
We stonden er ook even bij stil wat zeep eigenlijk is. Dat wast wel onze handen, maar hoe komt dat nu? Wat is zeep precies?
Samen met de peuters maakten we onze eigen stukken zeep. Dit deden we met natuurlijke witte vlokken, en dan blauw gekleurd badschuim. Weer moesten we kneden, zoals bij het brooddeeg. Maar nu voelde het helemaal anders aan. Het gleed tussen onze vingers. Het voelde een beetje raar, maar eigenlijk was het super netjes. Hoe gek!
Nadat we onze zeepjes vorm kregen, moesten ze drogen tot de volgende dag. En dan.. Ja, dan konden we onze handen wassen met ons eigen stuk zeep.
De laatste dag rond thema 'kriebelhanden' is aangebroken.
Dit wilden we niet zo maar afsluiten. We werken nog een gehele dag rond zeep, maar er is niks leuker dan eens klieder kladderen met schuim.
Ik zette 2 tafels uit elkaar. Op de ene tafel wreven we gewone scheerschuim uit. Het leek wel om op te eten! maar natuurlijk maakten ik en de peuters duidelijke afspraken. Het is zeker niet om van te eten. Op de andere tafel was het heel speciaal. Ik legde een blauwe gel op de tafel en als je op die gel wreef, dan werd het net hetzelfde als op de eerste tafel.
Het was een namiddag dolle pret. Hieronder nog even een sfeer foto van de klieder kladder schuimnamiddag.
Dit was de eerste grote ervaring van het 2e jaar in kleuteronderwijs. Binnenkort komen er zeker nieuwe ervaringen op!